Što vidjeti?

More i plaža

Apartmani i sobe nalaze se u samoj blizini mora, van gužve grada i zatrpanih plaža. Ovdje svatko može naći svoj privatni prostor uz more. Samo morate znati da većina naših plaža su kamene. Ima i pješćanih ali ne toliko mnogo. Naši gosti većinom uživaju u ronjenju i kupanju u čistom moru. Ako želite sa djecom provesti kupanje na pješćanoj ili kamenoj plaži samo trebasjesti u auto odvesti se do Umaga i tamo su dostupne i betonirane, kamene, pješćane plaže. Ne bojte se pitati me na racepciji što i kamo treba otići. Prva plaža blizu nas je kamena, pješćana plaža udaljena je 8km, betonska uređena plaža je 5km od nas. Naša najbliža plaža zove se Špina i Zlatorog, udaljena je 200metara od nas i ovdje je par fotografija od plaže. Plaža je dugačka nekoliko kilometara i sigurno ćete na njoj naći privatno mjesto. Ne zaboravite da Umag ima najljepši zalazak sunca na našoj obali zbog pozicije na Zapad.

 

Biciklizam

Sjeverni dio istre, tj Umag i okolica vrlo je dobro povezan raznim biciklističkim stazama. Kako i ja vozim bicikl često dođite na recepciju i mogu Vam pokazai najbolje puteve. Podjednako je razvijen MTB i Cestovni biciklizam. U turističkoj predsezoni održavaju se nekoliko utrke u regiji te mogi klubovi dolaze ovdje trenirati.  Svaki vikend u istri se dešava neko bike događanje što je moguće vidjeti na stranicama od istra bikeKod nas u Apartmanima Degra i Villa Stapo možete spremiti vaše bicikle u zaključani prostor.

 

Vinski kraj

Krug oko Umaga prema kontinetnu Istre broji više od pedeset vinara. Naš kraj je iznimno bogat vinom i proizvodima od grožđa. Lokalne vrste vina su bijela Malvazija i crni Teran, ali svaki vinar u svojoj ponudi ima minimalno 5 vrsta kvalitetnih vina. Moguće je dogovoriti samostalne ili organizirane posjete vinarima. U 2016 godini najbolje crno vino na svijetu je Teran od Veralde iz 2015 godine. A mnogi vinari su dobitnici Dekanterove nagrade. Osobno veliki sam ljubitelj vina i prijatelj sa mnogo vinara te mogu dogovoriti posjete mnogima. Najveće vinsko događanje u Istri je Vinistra i dani otvorneih podruma što se se sve dešava u 5 mjesecu. Najpoznatiji vinari kraja su, Cttunar, Veralda, CAPO, Ravallico, Degrassi, Kozlović….

 

 

Maslinovo ulje

Tradicionalno uz vinare žive i maslinari. Maslinovo ulje ovoga kraja je vrhunske kvalitete i svatko tko ima i mali komad zemlje sadi tamo masline i proizvodi extra djevičansko malsinovo ulje. Ono se u Istarskoj kuhinji koristi u svemu, dodaje se kao univerzalni začin. Mnogi su dobitnici nagrada najbojeg maslinovog ulja iz Istre. Kao i vinari i oni organiziraju degustacije i može ih se posjetiti. U istri sadi se nekoliko sorti maslinovog ulja: Istarska Bjelica, Pendolino, Buža, Leccino, Pendolino. Sva ulja ovdje imaju karakterističan ugodan miris trave i zelenu boju.

 

 

Hrana

Uz karakteristični ribu iz primorskih krajeva, Istra ima još nekoliko aduta u gastronomskom odjelu. Prirodno stanište tartufa je u podnožju Motovuna i u dolini rijeke Mirne 25km od Umaga. On se dodava kao začin i prilog u mnogim jelima, posebice se koristi u pašti. Zaštićena stara sorta goveda može se kušati u boljim konobama i ona se zove boškarin, ugostitelji ga dobivaju u malim količinama. Tradicionalno i boškarin i tartuf poslužuje se sa raznim vrstama pašte (pljukanci, fuži, njoki, šurlice….) zbog iznimno jakog utjeca bliske Italije. Naravno kao dodatak jelima uvijek se poslužuje ekstra djevičansko maslinovo ulje. U predsezonskom periodu doba je divljih šparoga, koje su mnogo tanje nego kupovne i beru se u šumama i poslužuju kao delicija u svim konobama od ožujka do svibnja. Uz sve navedeno Istarski pršut i Istarska kobasica vrlo su traženo jelo koje se konzumira u jeseni i zimi, posebnog su okusa zbog začina u njima.

 

 

Zabava za djecu i mlade

Desetak kilometara od Umaga je veliki Aquapark Istralandia u Novoj Vasi kraj Novigrada koji se prostire na 81.000m2. U poreču  35km od Umaga je Aquacolors. Oboje su slične veličine i ponude i imaju izvrsne cijelodnevne programe. Ukoliko putujete obiteljski jedan dan zaista trebate odvojiti za posjetiti ove aquaparkove koji su tek 2 godine stari i svake godine su sve posjećeniji i veći. Noćni život posebice u periodu ATP turnira iznimno je bogat. Svaki vikend organiziraju se koncerti. Od godine 2017 kreće u Umagu jaki Sea Star festival sa mnogim međunarodnim izvođačima kao Prodigy, Moby te mnogo lokalnih izvođača. U krugu od 30km od Umaga moguće je naći mnoge paintball centre, diving centre, karting staze, zip line…

 

 

 

 

 

 

 

Kultura

Istra je iznimno bogata kulturnim znamenitostima. Najznačajnije su sigurno Porečka Bazilika, Amfitetar u Puli i Nacionalni park Brijuni. U našoj okolici najzanimljiviji su gradovi Umag, Novigrad, Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Livade i drugi…

 

 

 

 

 

Događanja

Svaki tjedan nešto se događa u Istri. Samo trebate dobro pogledati ovaj raspored. Sjednite u auto, Pula je najudaljeniji grad od Umaga i ona je tek 80km, zaista nije mnogo.