Što vidjeti?

More i plaža

Apartmani i sobe nalaze se u samoj blizini mora, van gužve grada i zatrpanih plaža. Ovdje svatko može naći svoj privatni prostor uz more. Samo morate znati da većina naših plaža su kamene. Ima i pješćanih ali ne toliko mnogo. Naši gosti većinom uživaju u ronjenju i kupanju u čistom moru. Ako želite sa djecom provesti kupanje na pješćanoj ili kamenoj plaži samo trebasjesti u auto odvesti se do Umaga i tamo su dostupne i betonirane, kamene, pješćane plaže. Ne bojte se pitati me na racepciji što i kamo treba otići. Prva plaža blizu nas je kamena prirodna plaža zvovemo ju Špina i Zlatorog. Plaža je dugačka nekoliko kilometara i sigurno ćete na njoj naći privatno mjesto. Pješčana plaža udaljena je 8km, betonska uređena plaža je oko 5km od nas. Na kraju plaže je 7 grill mjesta sa klupicama za sjesti. Tamo svi mogu doći svojim vozilom i grilati uz plažu.

 

Biciklizam

Sjeverni dio istre, tj Umag i okolica vrlo je dobro povezan raznim biciklističkim stazama. Od nas do Umaga možete doći biciklističkom stazom. Uz more možete voziti sve do Savudrije. Za obilazak biciklom pitati na recepciji. Kod nas u Apartmanima Degra i Villa Stapo možete spremiti vaše bicikle u zaključani prostor za 4 bicikla. Kod nas možete besplatno uzeti bicikle za provozat se do grada ili do plaže.

 

Vinski kraj

Krug oko Umaga prema Bujama i Novigradu poznat je po Vinima.  Lokalne vrste vina su bijela Malvazija i crni Teran, ali svaki vinar u svojoj ponudi ima minimalno 5 vrsta kvalitetnih vina. Moguće je dogovoriti samostalne ili organizirane posjete vinarima. U 2016 godini najbolje mlado crno vino na svijetu je Teran od Veralde iz 2015 godine. A mnogi vinari su dobitnici Dekanterove nagrade. Najveće vinsko događanje u Istri je Vinistra i dani otvorneih podruma što se se sve dešava u 5 mjesecu. Najpoznatiji vinari kraja su, Cattunar, Veralda, CAPO, Ravallico, Degrassi, Kozlović, P&P, Matošević, Kabola, Prelac.

 

Pivo

U okolico moguće ne posjetiti nekoliko pivovara. Najpoznatija je San Servolo u Bujama koja odmah ima i restoran u sklopu. Ovdje zaista možete probati različite tipove piva, sa tartufima, sa teranom, gold kao i APA i IPA. Nešto novije su male Craft pivovare Bura brew u Poreču i Vergal gdje možete samo kupiti pivo.

 

Maslinovo ulje

Tradicionalno uz vinare žive i maslinari. Maslinovo ulje ovoga kraja je vrhunske kvalitete i svatko tko ima i mali komad zemlje sadi tamo masline i proizvodi extra djevičansko malsinovo ulje. Ono se u Istarskoj kuhinji koristi u svemu, dodaje se kao univerzalni začin. Mnogi su dobitnici nagrada najbojeg maslinovog ulja iz Istre. Kao i vinari i oni organiziraju degustacije i može ih se posjetiti. U istri sadi se nekoliko sorti maslinovog ulja: Istarska Bjelica, Pendolino, Buža, Leccino, Pendolino. Sva ulja ovdje imaju karakterističan ugodan miris trave i zelenu boju. Istra je najbolja maslinarska regija na svijetu nekoliko zadnjih godina. Preporuke za malsinara možete dobiti na recepciji.

 

Hrana

Uz karakteristični ribu iz primorskih krajeva, Istra ima još nekoliko aduta u gastronomskom odjelu. Prirodno stanište tartufa je u podnožju Motovuna i u dolini rijeke Mirne 25km od Umaga. On se dodava kao začin i prilog u mnogim jelima, posebice se koristi u pašti.

Zaštićena stara sorta goveda može se kušati u boljim konobama i ona se zove boškarin, ugostitelji ga dobivaju u malim količinama. Tradicionalno i boškarin i tartuf poslužuje se sa raznim vrstama pašte (pljukanci, fuži, njoki, šurlice….) zbog iznimno jakog utjeca bliske Italije. Naravno kao dodatak jelima uvijek se poslužuje ekstra djevičansko maslinovo ulje.

U predsezonskom periodu doba je divljih šparoga, koje su mnogo tanje nego kupovne i beru se u šumama i poslužuju kao delicija u svim konobama od ožujka do svibnja. Uz sve navedeno Istarski pršut i Istarska kobasica vrlo su traženo jelo koje se konzumira u jeseni i zimi, posebnog su okusa zbog začina u njima.

 

 

Zabava za djecu i mlade

Desetak kilometara od Umaga je veliki Aquapark Istralandia u Novoj Vasi kraj Novigrada koji se prostire na 81.000m2. U poreču  35km od Umaga je Aquacolors. Oboje su slične veličine i ponude i imaju izvrsne cijelodnevne programe. Ukoliko putujete obiteljski jedan dan zaista trebate odvojiti za posjetiti ove aquaparkove koji su tek nekoliko godina otvoreni i svake godine su sve posjećeniji i veći. Noćni život posebice u periodu ATP turnira iznimno je bogat. Svaki vikend organiziraju se koncerti. Od godine 2017 kreće u Umagu Sea Star festival.

 

 

 

 

 

 

 

Kultura

Istra je iznimno bogata kulturnim znamenitostima. Najznačajnije su sigurno Porečka Bazilika, Amfitetar u Puli i Nacionalni park Brijuni. U našoj okolici najzanimljiviji su gradovi Umag, Novigrad, Motovun, Grožnjan, Oprtalj, Livade i drugi…

 

 

 

 

 

Događanja

Svaki tjedan nešto se događa u Istri. Samo trebate dobro pogledati ovaj raspored. Sjednite u auto, Pula je najudaljeniji grad od Umaga i ona je tek 80km, zaista nije mnogo.

Za više informacija o događanjima u istri ovdje su korisni linkovi

https://www.istra.hr/hr

https://www.istra.hr/hr/kalendar

https://www.coloursofistria.com/hr/destinacije/umag/dogadjanja

Translate »